Kari Daging
Bahan bahan:
1/2 kg daging
5-6 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 batang kayu manis
3 bunga lawang
1 sudu besar kerisik
2 1/2 sudu besar rempah kari daging
1/2 sudu kecil pes asam jawa
Garam
Gula/gula Melaka
1 kotak santan - campur air secukupnya
Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bawang putih, halia dan diikuti dengan bawang merah sehingga bawang putih kekuningan dan bawang merah layu.
Masukkan rempah kari kering (tak dibancuh dengan air). Kacau rata dengan cepat dalam 1-2 minit. Masukkan sedikit air. Kacau lagi sehingga ianya terbit minyak.
Masukkan daging dan sedikit santan cair. Terus masak sehingga daging empuk dan santan terbit minyak.
Masukkan pula kerisik, garam dan gula serta santan pekat. Kacau sehingga santan terbit minyak cantik. Bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih atau dicicah dengan roti.
Masukkan rempah kari kering (tak dibancuh dengan air). Kacau rata dengan cepat dalam 1-2 minit. Masukkan sedikit air. Kacau lagi sehingga ianya terbit minyak.
Masukkan daging dan sedikit santan cair. Terus masak sehingga daging empuk dan santan terbit minyak.
Masukkan pula kerisik, garam dan gula serta santan pekat. Kacau sehingga santan terbit minyak cantik. Bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih atau dicicah dengan roti.
0 comments:
Post a Comment