Website Makanan dan Resep Memasak

Resep Kue lapis Pisang

Leave a Comment

Main domino206 bisa dapat bonus hingga 50juta? klik di sini

kue lapis

Bahan-Bahan:
Bahan A –
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung kastad/jagung
1 sudu teh garam
Bahan B –
1 cawan pisang emas/berangan – dilecek
1/4 cawan air
Bahan C –
1/4 cawan air
sedikit pewarna merah
Cara Membuat:
1. Campurkan bahan A hingga sebati. Tapiskan dan bahagikan kepada dua bahagian.
2. Campurkan bahan B dalam satu bahagian dan kacau rata. Satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan C dan kacau rata.
3. Panaskan kukusan. (Sediakan loyang yang digriskan sedikit dengan sedikit minyak. Panaskan sebentar)
4. Tuangkan hampir 3/4 cawan adunan pisang (B) dalam loyang dan kukus selama 8 minit. Kemudian lapiskan pula 1/3 adunan merah dan kukus juga selama 8 minit.
5. Buat sehingga siap setiap lapisan dengan bahagian atasnya adalah adunan pian (B).
6. Semasa kukusan akhir, balut penutup kukusan dengan kitchen towel dan kukus lebihkurang 10 – 12 minit.
7. Biar sejuk pada suhu bilik dan barulah dipotong.
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

0 comments:

Post a Comment